1 Temmuz 2014 Salı

1 Temmuz

3 haftayı geride bıraktığımız bugünlerde güne Skype görüşmesi ile başladık. Özel bir şirketin müdürü olan Zeynep ÇETEREZ’ in girişimcilik üzerine konuşmaları bize oldukça faydalı oldu. Ahmet Raşit Hocamızın bizim tek yönlü yetiştirilmemiz yerine bu alanlarda da fikrimiz olması gerektiğini düşündüğünden gerçekleştirdiğimiz bu görüşmede; şirket nasıl kurulur, kurulurken finans ne tür yerlerden sağlanır, ortak ile birlikte şirket kurmanın tek başına kurmaktan farkı nedir, proje yazarak hangi burslardan yararlanabiliriz, mikrokobi şirketlerin büyümesi için yardımcı derneklerin verdiği kilit bilgilerle şirket nasıl büyür, reklam ve pazarlamanın önemi nedir ve nasıl yapılmalıdır gibi genel başlıklar altında detaylı bir şekilde konuştuk. Sonunda ise sorularımızı sorduk ve yeterli cevaplar aldık. Görüşmenin sonunda artık her birimizin şirket kurmanın ilk adımı nasıl atılırdan itibaren kuvvetli nedenlere bağlayabileceğimiz fikirlerimiz oluştu. Her hafta Skype görüşmelerimizle bize destek olan hocalarımız sayesinde hayatımızı hangi yöne doğru şekillendireceğimiz konusunda da daha kararlı olmaya başladığımızı söyleyebilirim.

Görüşmeden sonra Python’ biraz ara verip Fatih Hocamızın hazırladığı Django sunumunu dinledik. Kısaca bahsedecek olursam Django web siteleri geliştirmemizi sağlamaktadır. Bu geliştirici sunumun arkasından uygulayabilmemiz için codecademy.com adresinden profesyonel web sitesi kurma derslerini bitirdik. Dersin sonunda kendi web sitemizi oluşturmuş olduk. Yönlendirerek öğreten bu sitenin programlama mantığını öğrenmede oldukça yararlı olduğunu düşünmekteyim.

Web sitesi kurma derslerini bitirdikten sonra miRNA projesininin geri kalan kısmını tamamlamak adına çalışmalara başladık. Ipython Notebook’ta bizden istenilen kodu yazmaya çalıştık. İlk bitirene ise her zamanki gibi motivasyon amaçlı ödül verildi. Tatlı bir rekabetin oluşturulması ile daha verimli ve hızlı çalışmaların olabildiğini gözlemlemekteyim.  Bizden istenilen daha önce oluşturduğumuz intron sekanslarının içinde potansiyel miRNA’ları bulmaya çalışmak, bulunan intronlarda ‘True’ olarak, bulunmayanlarda ise ‘False’ olarak belirtilmesini sağlamak ve bulunduğu yerin de indexini vermesini sağlamaktı. Kod yazarken bizden istenilen diğer bir şey de, kodun hem olabildiğince kısa olması hem de herkes tarafından anlaşılır olması adına spesifik isimler vererek fonksiyon oluşturulmasıydı. Bu kodu oluştururken generator fonksiyonundan yararlandık.

Daha sonra ise miRNA projesinin amacından itibaren yapılan her bir adımı tekrardan oluşturduk. Algoritmasını kurduktan sonra Ceyhun’un yazımı ve bizlerin yönlendirmesiyle teker teker projeye fonksiyon yazdırmaya başladık. Çalıştığımız Vitis vinifera’ ya ait olan genomu bilgisayarlarımızda açmak ve kodun çalışması için belli bir süreye ihtiyacımız olduğundan genomun belirli kısımlarını alarak üzerinde deneme çalışmamızı gerçekleştirdik. Sekanslarımızı açabilmemiz için kullandığımız Vim Text Editörü ile Notebook’ a oranla yüksek verim sağlamaktayız. Ayrıca Vim’ in programlama diline sahip olması da işimizi daha da kolaylaştırmaktadır.

Eğer programlama dilini daha önce öğrenmediyseniz mantığını oturtmanın zor ve emek isteyen bir süreç olduğunu kendi adıma söyleyebilirim. Çok çalışmamız gerektiğinin ve üzerimizde emekleri olan Ahmet Raşit Hocamıza çok şey borçlu olduğumuzu düşünüyorum.


Sevgiler,
Bihter

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder