Merhaba arkadaşlar :)
Bu hafta, geçen haftalarda temel mantığını anladığımız Bayes İstatistiği'nin uygulamasını yapmaya koyulduk. Amacımız, yazdığımız yazıları training datası olarak kullanarak, yeni bir yazı yazdığımızda o yazının bize ait olma olasılığını hesaplayan bir Python programı yazmaktı. Buradan yola çıkarak aklımıza bir web uygulaması geliştirmek geldi. "Hangi Biyoinformatik Stajyerisiniz?"
Bu uygulamamızda amaç, yeni girilen bir metnin, en çok kime ait olma olasılığı yüksek ise bize sonuç olarak o kişiyi göstermesi. Birlikte Python'da yazıp Django ile web uygulamasına dönüştürdüğümüzde büyük oranda doğru sonuçla karşılaştık ve bu bizim için büyük bir başarıydı.
Bu hafta iki Skype görüşmesi yaptık. Yrd. Doç. Dr. Ömer Sinan Saraç ile görüştük. Bize biyoinformatik bakış açısını anlatmasının yanında teknik bilgilerde verdi. Machine Learning ve İstatistik biliminin önemini çokça vurguladı. Ayrıca yapmaya çalıştığımız Bayes uygulamamız için bize tavsiyede bulundu. Bu tavsiyesi analize girişmeden önce PCA yöntemini uygulamamızdı. PCA yöntemi, boyut azaltan yöntemlerden biri ve mantığı, veri noktalarının izdüşüm olacak yerlerini bulmak. Daha kolay bir mantık ile şöyle ifade edebiliriz:
Bunu teknik bir konudan daha çok farklı bir bakış açısını anlatmak için ifade ettim. Elinizde soldaki grafikteki gibi bir veri setiniz ve X - Y eksenindeki konumları var. Her verinin X ve Y eksenindeki değerleri o veri için belirleyici. Fakat biz eksenlerimize bakış açımızı biraz değiştirerek, her verinin Y (P2) değerini sabit bir aralıkta tutup X (P1) değerlerimizi tek-boyut olarak ele alabiliriz.
Selin Arslanhan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı' nda başarılı işler çıkarmış birisi ve bize tecrübelerini anlattı.Selin Arslanhan ile görüşmemizde, hangi alan olursa olsun, çalıştığımız alanda aslında daha çalışılması gereken alan var ve bunlardan biriside çalıştığımız alanda neler yapıldığının anlatılması. Bürokratlar, sanayiciler ve diğer maddi imkanlar sağlayan kuruluşlar, çalıştığınız alan hakkında bilgileri olmayabilir veya yanlış bilgileri olabilir. Bunları düzeltmek yine o alanda teknik bilgiye sahip insanlara düşüyor.
Bu hafta misafir ettiğimiz Ali Can Akkaş ile keyifli bir sohbet ettik. Konuşmada vurguladığımız en önemli nokta kendi sınırlarımızı açmamızdı. Başarabileceğimizin sınırı olmadığını düşünerek çalışmak bizim büyük işler başarmamızın ilk adımını oluşturuyor.
Ahmet Hocamız bize bu hafta şirketin neden kurulduğunu, şirket felsefesini ve şirket işleyişinin nasıl olması gerektiğini bize tecrübeleriyle beraber aktardı. Bu konuda gerçekten hayati bilgiler öğrendik, belkide ilerde başarısız olacak şirket girişimlerimizi şimdiden daha doğru adımlarla nasıl atacağımızı öğrendik.
Ahmet Hocamız bize bu hafta şirketin neden kurulduğunu, şirket felsefesini ve şirket işleyişinin nasıl olması gerektiğini bize tecrübeleriyle beraber aktardı. Bu konuda gerçekten hayati bilgiler öğrendik, belkide ilerde başarısız olacak şirket girişimlerimizi şimdiden daha doğru adımlarla nasıl atacağımızı öğrendik.
Belki dışarıdan adı -biyoinformatik stajı- gibi görünebilir ama biz birçok konuda eğitim alıyoruz. Burada toplu eğitim almıyoruz, bireysel eğitimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Burada gerçekleştirdiğimiz bu eğitim Türkiye' de nadir olarak burada gerçekleşiyor. Farklı alanlarda tecrübeli insanlarla konuşuyoruz, biyoinformatik öğreniyoruz, dökümantasyon alışkanlıı kazanıyoruz, sunum yeteneklerimizi geliştiriyoruz, birlikte planlayıp birlikte yapıyoruz ve çok daha fazlası.
Son olarak paylaşmak istediğim, son zamanlarda bakış açımı değiştiren bir TED Talk ' ı paylaşmak istiyorum. Dan Pick : The puzzle of motivation
Sevgiler
Sevgiler
Burak ÖZGÖREN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder