24 Haziran 2014 Salı

24 Haziran

Bugün çalışmalarımız doğrultusunda ortaya çıkan kodları herkes kendi hesabına girerek Pivotal Tracker’a ekledi. Dün yaşadığım sağlık probleminden dolayı bugünlük çalışmalarımızı evden takip etmek zorunda kaldım. Sizlere de bugün uzaktan takibin ne derece sağlıklı olduğunu üzerinde durarak yapılanları anlatacağım. 

Daha önceden oluşturduğumuz Pivotal Tracker kodun tamamını eklediğimiz bir yer değil. Kısaca işlevinden bahsedecek olursam, yazdığımız fonksiyonun ismini, fonksiyonu yazan kişinin, grup arkadaşının ve hocamızın da ismini belirttiğimiz bir yer olmasının yanı sıra girilen fonksiyonun ne işe yaradığını kısaca tanımladığımız ve yazılan fonksiyonun ne gibi görevleri de olduğunu da belirttiğimiz bir alana sahip. Bize sunduğu bu özellikler sayesinde gün içinde yazılan tüm kodların gerçek zamanlı olarak Pivotal Tracker’ a eklenmesi ile uzaktan da çalışmayı takip etmek yeterince kolaylaşmaktadır. Böylelikle gün içinde arkadaşlarımın üzerinde durdukları özelliklerin eksikliklerinin giderilmesi amacıyla yazmış oldukları fonksiyonları görmüş oldum. Onlar da aynı şekilde benim eklediğim fonksiyonları görmüş oldular. Bir diğer avantajı da fonksiyonların gerçek zamanlı olarak paylaşılmasıyla aynı fonksiyonu yazma olasılığımızı en aza indirmiş olmaktayız. Oysaki daha öncesinde bu hafta hangi fonksiyonlar üzerinde duracağımızı bir taslak olarak çıkarmış ve kendi aramızda paylaşmıştık. Yine de akla gelen fikirlerin uygulanarak fonksiyona dönüştürülmesiyle planlanmamış kodları da görmüş olduk. Girilen fonksiyonlar sizin hesabınız açık olmadığında dahi görebilmeniz açısından e-mail olarak gönderilmektedir. Aynı zamanda Wiki’de de kodların tamamı yer almaktadır.

İnternet üzerinden sağladığım iletişimle adım adım neler yapıldığını öğrendim. Örneğin yarın için yapılacak sunumların konu başlıkları Ahmet Raşit Hocamız tarafından paylaşıldı. Kendisinin yarın Kayseri’de olacak oluşu ile tamamlanmış olacağız. Yarın miRNA ve MySQL ile ilgili sunumların yapılacak oluşu nedeniyle sunum hazırlıkları bugünden başladı. Bu sunumlardan yarın mutlaka daha detaylı bir şekilde bahsedilecektir. Geri kalan üç gün içerisinde neler yapılacağı konusunda iş bölümü yapıldı.  

Aynı zamanda yine sosyal etkinliklerimiz arasında sayabileceğim sunumlarımız için hazırlıklar başladı. Her birimiz Ahmet Raşit Hocamızın seçtiği bir şehri tüm özellikleriyle aktarması gerekmekte. Hatta öyle bir anlatılmalı ki “Mutlaka oraya gitmeliyim!” hissi uyandırtacak güçte olmalı bu sunum. Aslında ruhlarımıza uygun seçilmiş bu şehirlerden ben Venedik’i anlatacağım.

Daha sonrasında TUNA projesinin yanı sıra her birine nehir ismi verdiğimiz kişisel projelerimizi geliştirmeye çalıştık. Araştırmalar yaptık, yaptığımız araştırmaların koda nasıl uyarlanacağı hakkında fikirler yürüttük. Aslında her şey projenin kurgusunu oluşturabilmek ile alakalı.  Gün içinde yaptığımız her şeyi Wiki’ ye ekleyerek de günü tamamladık.

Sonuç olarak biyoinformatik çalışmanın en iyi yanı nerede olursanız olun, internetiniz ve bilgisayarınız olduğu sürece her yer size çalışma alanı olabilir. Bir de karşılıklı olarak paylaşımcı bir ekipseniz yan yana olmaktan hiçbir farkı yok. Yine Ahmet Raşit Hocamızın sürekli üzerinde durduğu bir konuyu kendi ifadesiyle söyleyerek bitiriyorum. “Çalışmada en önemli olan şey; iletişim, iletişim, iletişim.” İletişimimizin sağlıklı olması ile istenen ve yerine getirilen şeylerin örtüşmesiyle zaman kaybetmeyerek gelecekten zaman satın aldığımız ve git gide yararlı olunan bir çalışma ortamı oluşturabiliriz.



İletişimde kalın, bizlerle kalın,
Bihter

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder