20 Haziran 2014 Cuma

16 Haziran Haftası

Bu hafta gerçek manada programlama yapmaya başladık. Amacımız, ileride kullanacağımız fonksiyonların temelini şimdiden oluşturmak: böylece hem basit fonksiyonlarla deneyim kazanıyoruz, hem de projemizin nasıl yapılacağını kurguluyoruz. Geliştirdiğimiz fonksiyonları GenKök bünyesinde kurduğumuz wiki sisteminde paylaşmaya başladık. UNIX felsefesini benimsiyoruz: tek görevi olan ama onu en iyi şekilde yapan fonksiyonlar. Ayrıca, çevrimiçi bir proje takip sisteminde de gelişmelerimizi ve planlarımızı kaydetmeye başladık.

3 Sykpe görüşmesi gerçekleştirerek ufkumuzu ve bilgi dağarcığımızı genişletecek konuşmalar dinledik. Belçika'da doktora sonrası araştırmacı olarak görev yapan Özdemirhan Serçin, Avusturya'da doktorasını tamamlamak üzere olan Muammer Üçal ve ABD'de yüksek lisansına başlamak üzere olan Şeydanur Tıkır değerli vakitlerinden ikişer saat ayırdı bizler için. Keyifli ve faydalı zaman dilimleriydi bizler için. Hepimiz ilgi alanlarımız ve bakış açılarımız doğrultusunda derslerimizi çıkardık.


Burak ve Ceyhun aramıza katıldılar ve hızlı bir şekilde ekibimize uyum sağladılar. Ayrıca bu hafta programlama yaparken eşli programlama [pair programming] yaklaşımını benimsedik ve süreçlerin gayet verimli ilerlediğini düşünüyorum. Kodlamaya önce repl.it'te başladık, ardından gruplar kendi bilgisayarlarında kodlamaya geçiş yaptılar. Bu haftaki filmimiz de gayet eğlenceli ve bir o kadar da anlamlıydı; özellikle ekip çalışması ve farklılıkların bir ekip için ne denli önemli olduğu gibi birçok konu üzerinde düşünmemize olanak sağladı.

Bu hafta Ceyhun'un doğum gününü kutladık, Bihter de diplomasını aldı ve resmen meslektaşım oldu. Ayrıca bireysel projeler üzerine ilk detaylı konuşmamızı gerçekleştirdik ve bir yön çizdik. Amacımız, Tuna olarak adlandırdığımız projeden beslenecek ve bireysel ilgi alanları doğrultusunda şekillenecek biyoinformatik projeleri ortaya çıkarmak. Sunum yeteneklerimizi geliştirmek adına bu hafta yine ikişer sunum yapıldı ekip üyeleri tarafından, ve her biri kesinlikle çok öğretici ve eğlenceliydi. Sunum tarzlarının oturmaya başladığını hissediyorum, ve eminim önümüzdeki haftalarda bu sunumlar çok daha keyifli bir hal almaya başlayacak.

Tuna Projesi'nde veri kaynağı olarak BioMart MartView adlı web aracından faydalanıyoruz.  Öncelikli amacımız, sorgulanan gene ilişkin temel bilgileri raporlayacak bir sistem oluşturmak, ve bunu web tabanlı yapmak. Önümüzdeki hafta fonksiyon kütüphanemizi geliştirerek ilk prototipi ortaya çıkaracağımızı umuyorum. Çevik programlama [agile programming] yaklaşımını benimsiyoruz proje çalışmalarımızda.

Son olarak blog ve wiki politikamızdan bahsetmek istiyorum. Projede gerçekleştirdiğimiz her şeyi kaydetmek için wikiyi çok etkin bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Moleküler Biyoloji çalışmalarında lab defteri neyse, biyoinformatikte de wiki aynı şey. Ayrıca her bir ekip üyesi haftada ikişer blog yazısı hazırlıyor: ilkini bu blogda takip ediyorsunuz, ikincisini ise kişisel bloglarında paylaşıyorlar. Yazmanın zihinsel organizasyon ve bilgi paylaşımı gibi konular açısından birçok yararı var, bu nedenle yazma alışkanlığını edinmek büyük önem taşıyor

Önümüzdeki hafta görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder